postheadericon Zasmażana kiszona kapusta na ciepło

W poprzednich artykułach powiedzieliśmy już sporo na temat popularnych potraw z kapusty białej, włoskiej oraz kwaszonej. W niniejszym artykule podpowiemy, jak jeszcze przyrządzić zdrową i pożywną kapustę.

Ze świeżej lub kiszonej kapusty z powodzeniem przygotować można zarówno pożywny bigos, jak również surówki oraz dodatki na ciepło, serwowane najczęściej do dań mięsnych i pieczeni. Potrawę taką możemy więc przyrządzić zarówno z dodatkiem suszonych grzybów lub grochu (tradycyjna potrawa wigilijna) lub zrobić zasmażaną kapustkę z myślą o rodzinnym, codziennym obiedzie.

Pożywna i smakowita kiszona kapusta na ciepło z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom i doskonale podkreśli smak dań mięsnych. Zasmażaną kapustę można również podawać z ziemniakami lub jasnym pieczywem jako przekąskę. Poniżej przedstawiamy łatwe i szybkie przepisy na samodzielne wykonania zasmażanej kapusty kiszonej do obiadu.

ZASMAŻANA KAPUSTA KISZONA
składniki: kilogram kiszonej kapusty, 3 łyżki mąki pszennej, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, olej
sposób przygotowania: kapustę opłukać i poszatkować. Następnie zalać wodą i podgotować do miękkości z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Doprawić solą i pieprzem, po czym odcedzić. Na oleju zrobić zasmażkę i dodać do kapusty, całość dokładnie wymieszać w naczyniu żaroodpornym i dusić pod przykryciem przez około 15 minut na małym ogniu.

KAPUSTA ZASMAŻANA Z KOPERKIEM
składniki: pół kilograma kwaszonej kapusty, pęczek koperku, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka smalcu, kostka rosołowa, pieprz
sposób przygotowania: kapustę pokroić drobno lub poszatkować, zalać zimną wodą i podgotować na małym ogniu. Rozgrzać smalec i dodać mąkę, po zrobieniu zasmażki dolać około pół szklanki wody. Całość przelać do kapusty, doprawić do smaku i wymieszać. Dusić przez kilkanaście minut pod przykryciem, na koniec dodać posiekany drobno koperek i dokładnie wymieszać.

ZASMAŻANA MŁODA KAPUSTA
składniki: około półtora kilograma młodej kapusty białej, 20 dkg wędzonego boczku, średnia cebula, łyżka octu, 2 łyżki mąki pszennej, maggi lub kostka rosołowa, sól, pieprz
sposób przygotowania: kapustę poszatkować na grube kawałki i podgotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do zrumienienia na oliwie lub oleju. Po uzyskaniu złocistego koloru odlać nadmiar tłuszczu. Następnie podsmażyć drobno posiekaną cebulę i zrobić zasmażkę z mąki. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku maggi, octem, solą oraz pieprzem.

Do zasmażanej białej kapusty można dodawać również inne, Państwa ulubione przyprawy i zioła, na przykład oregano, majeranek czy ostrą paprykę. Warto dodać do kapusty również odrobinę posiekanej drobno natki pietruszki tuż przed podaniem.